zondag 21 juni 2009

Doden in Iran... Ik had het mis, verdomme

Het lijkt erop dat de groene revolutie toch aan het escaleren is. Het aantal doden lijkt flink op te lopen nadat gisteren werd gewaarschuwd dat de rellen moesten stoppen en dat de verkiezingsuitslag geldig was. Dat een verschil van 11 miljoen stemmen voor de zittende regering niet kan berusten op gesjoemel in de uitslag. Verschrikeklijk triest, maar waarschijnlijk niet te vermijden in de weigering van het volk zich opnieuw te onderwerpen aan de zittende regering met haar fundamentalistisch islamitisch karakter.

Quote Elsevier
Geweld Iran escaleert: veel doden bij massaprotesten
zondag 21 juni 2009 10:40

Bij zware rellen zaterdag in de Iraanse hoofdstad Teheran zouden zeker negentien doden zijn gevallen. Dat is vernomen van bronnen in ziekenhuizen, meldt de Amerikaanse nieuwszender CNN zaterdagavond.

CNN ontving ook berichten over 150 doden, maar deze berichten konden niet worden bevestigd.

Martelaar
De politie in Teheran gebruikte traangas, waterkanonnen en wapenstokken om duizenden demonstranten uiteen te drijven die betoogden tegen de herverkiezing van president Mahmoud Ahmadinejad.


Ondertussen zou een van de verslagen kandidaten, Mir Hossein Mousavi, zich bereid hebben verklaard een martelaar te worden. Hij verscherpte daarmee de confrontatie met de machthebbers, die hadden gewaarschuwd voor verdere demonstraties na een week van massabetogingen.

Zelfmoordaanslag
Zaterdag werden officieel de protesten afgelast, maar duizenden demonstranten gingen toch de straat op. Er was ook een zelfmoordaanslag bij het mausoleum van ayatollah Khomeini, een heilige in Iran. Alleen de dader kwam om het leven.


De Iraanse autoriteiten hebben zondag overigens ook verschillendee leden van een verboden oppositiegroep opgepakt vanwege hun betrokkenheid bij de politieke onlusten van de afgelopen week in Teheran. Dat heeft de Iraanse staatstelevisie zondag gemeld.

Door Robin van der Kloor

Geen opmerkingen:

Een reactie posten