donderdag 4 maart 2010

Een Slagveld


Waren de lokale verkiezingen gisteren als verwacht, met PVV als grote winnaar, het CDA als een terechte verliezer, winst voor D66 en Groen Links, een meevallende verlies voor PvdA en verlies ook voor de SP. Hoe terecht de beslissing van Agnes Kant ook was om het veld te ruimen vandaag, pijnlijk vind ik het wel. Okay, ze sloeg nogal door, maar de werkelijke chaosbrenger door zijn uitermate zwakke leiderschap en zijn blijvend zelfvoldane glimlachje blijft zitten waar ie zit.

Opvallend genoeg wordt de CU nauwelijks nog genoemd in de pers, en daar ben ik allerminst rouwig om. Het CDA is gedegradeerd tot een splinterpartij, de politieke verhoudingen zijn drastisch veranderd.

Bos claimt een eventueel premierschap met het PvdA als landelijk grootste partij na het stemmen in juni, en wil een zo progressief mogelijke coalitie vormen zonder de PVV. Een strak plan wat mij betreft. Als dat kan gebeuren, blijft de schade beperkt.
Nu maar duimen dat progressief nog wat aan kracht wint en de PVV ergens een keer een fout gaat maken. Het optreden in het debat van de kartrekker van de PVV in Almere, ben zijn naam vergeten en hoop die ook nooit meer tegen te komen, was ronduit genant.
De uitslag van gisteren was ongeveer die waarop ik had gehoopt, een verschuiving naar progressief. Links of rechts vind ik achterhaalde termen, het gaat er om dat we door sociale vernieuwing de grote problemen waarvoor we de komende decennia gesteld gaan worden gezamenlijk bestrijden en daarbij out-of-the-box denken, en met creatieve oplossingen komen. Een stem op PvdA, D66, SP, Groen Links, het zal een stem zijn op tolerantie en solidariteit. Een stem op de PVV is een stem op polarisatie en haat. Wat willen we? Een ding is zeker: we krijgen de coalitie die we als volk verdienen.

Agnes, je stond voor een schier onmogelijke opdracht die je met ziel en zaligheid verdedigde. Het is geen schande dat je het niet hebt gered, je hebt karakter getoond, misschien wat te veel, maar je was oprecht en gepassioneerd. Daar kan Balkenellende een puntje aan zuigen. Kop op, uithuilen en opnieuw gaan bouwen zou ik zeggen. en wat mij betreft: Femke for President. Liever dan Wouter.

Maar goed, het bisdom Den Bosch is om: homo's mogen ter communie gaan. En dat is dan weer een klein lichtpuntje. Een punt gehaald door de Reuselse Prins Carnaval, die open durfde zijn over zijn homoseksualiteit en op veel bijval heeft mogen rekenen. Al gebiedt de eerlijkheid te zeggen, dat ook overspeligen en mensen die na hun eerste kerkelijk huwelijk opnieuw in een huwelijk treden óók niet meer welkom waren voor de Eucharistie. En dát pikken ze zelfs in het katholieke bolwerk Brabant niet meer.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten