zaterdag 6 maart 2010

De Kerk blijft er geen reet van snappen


De pastoor schreef woensdag in een brief aan het bisdom Den Bosch ‘dat een priester volgens het kerkelijk recht verplicht is om iemand, die publiek in zonde leeft, de communie te weigeren om ergernis te vermijden.’

Ook schrijf hij dat ‘het in deze situatie is dat Jezus zegt, dat het beter was iemand met een molensteen om de hals in het diepst van de zee te laten zinken, dan dat hij ergernis geeft aan een van deze kleinen.’

Volgens Ouwens doelt de pastoor daarmee op praktiserende homoseksuelen.

Uit protest gingen homoseksuelen daarna demonstratief naar de zondagmis in Reusel. Buyens besloot, in overleg met bisschop Antoon Hurkmans van Den Bosch, om de communie over te slaan.

Ook Ouwens was bij de dienst van Buyens aanwezig. Hij werd tijdens de mis door de politie gearresteerd.

”De pastoor ging zelf wel ter communie, terwijl wij niet mochten. Dat ergerde mij zo. Ik wilde opstaan en iets zeggen. Maar ik werd door de politie in de boeien geslagen wegens verstoring van de openbare orde en baldadigheid.”
Ouwens werd naar eigen zeggen ‘anderhalf uur in de cel gezet en twee uur lang verhoord.’ Daarna deed hij aangifte tegen Buyens en bisschop Hurkmans, ‘zijn opdrachtgever.’

”Buyens zei in de dienst de communie niet uit te willen reiken omdat hij niet kon zien wie wel of niet homoseksueel was. Dat vind ik je reinste discriminatie.”

Bron: ANP - en dat gebeurt dan op de dag dat er 160 aangiften op één dag zijn gekomen aan het adres van de Katholieke Kerk van mannen die in hun jeugd door priesters zijn misbruikt. Een kleine opmerking om bovenstaand bericht even in een perspectief te zetten.

De Kerk toont zich daarmee een onbarmhartig, liefdeloos instituut dat niets snapt van de God die het zegt te representeren, zich wapenend met dogma's die stammen uit de Middeleeuwen in een poging de ongeschoolde ziel aan het goede te binden. Een tijd, die al een tijdje niet meer bestaat. Als de Kerk zich niet vernieuwt, maar ik heb het al vaker gezegd, zal het spoedig geen volgeling die zichzelf serieus neemt meer over hebben.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten