woensdag 17 februari 2010

Geen terugkeer mogelijk. Het is gedaan

Rouvoet liet zijn irritaties over Bos na afloop van zijn gesprek met Balkenende duidelijk merken. Hij zei „onaangenaam verrast” te zijn over de „onverwachte wending” van de besprekingen over Afghanistan. „Ik keek nogal op van de abrupte mededeling”, aldus Rouvoet, die zei dat hij er behoefte aan had gehad om met premier Balkenende de „balans op te maken”.

De uitlatingen van Bos hebben het conflict tussen CDA en PvdA nog verder op scherp gezet en het kabinet in crisis gebracht. Ruzie over de reactie van premier Balkenende op het Irakrapport van de commissie-Davids bracht het kabinet half januari al op de rand van de afgrond.

Bos wil nu dat het kabinet zich vrijdag bij zijn standpunt aansluit om de door de NAVO gevraagde nieuwe missie in de Afghaanse provincie Uruzgan definitief af te wijzen. CDA en ChristenUnie zijn daartoe niet bereid. Premier Balkenende riep de PvdA woensdag op „zorgvuldig” om te gaan met het besluit over een toekomstige Nederlandse rol in Afghanistan.

Volgens Balkenende bekijkt het kabinet nog alle opties voor Afghanistan, inclusief die uit het NAVO-verzoek. „Ik hecht aan een zorgvuldige besluitvorming en dat wat we hebben afgesproken in het kabinet, wordt nagekomen.”

Hamer

PvdA-fractievoorzitter Mariëtte Hamer zegt dat de ChristenUnie niet verrast kan zijn over het standpunt van de PvdA dat Nederland uit Uruzgan moet vertrekken. „We hebben het er nu al weken over. Ik ben er wel een beetje over uitgezongen.”

CU en CDA zijn echt helemaal de weg kwijt. Hoe blind kun je zijn. We moeten ze niet meer. Period.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten