zaterdag 30 mei 2009

Calvijn - hij is fijn!


In de telegraaf las ik een artikel over de waarden van Calvijn, die we volgens Balkenellende vergeten zijn. Als je het mij vraagt, hebben deze waarden niets te maken met Calvijn, maar met respectvol met elkaar omgaan. Wat mij betreft was Calvijn een zuurpruimerige, vrekkerige kunstbarbaar. Het lijkt me buitengewoon weinig zinvol om de waarden die Balkenellende terug wil zien aan Calvijn op te hangen. Wat niet hetzelfde is dan het toejuichen als de bereidheid er zou zijn fouten die we gemaakt hebben door heilig geloof te hechten aan de vrije markt en het door mensen niet te leren zelf verantwoordelijkheid te nemen, toe te geven en daarin bij te sturen. Zodat we op duurzame manier leren begrip en respect te hebben voor elkaar, elkaar's culturen en verschillen, en een betere wereld kunnen nastreven voor de generaties die na ons komen. Een tikkie goedkoop, om een jubileumjaar van Calvijn daarvoor te gebruiken. Zo geweldig constructief was die man helemaal niet.

Quote telegraaf:
Balkenende wil nieuw verantwoordelijkheidsbesef DORDRECHT - De samenleving moet de eigen verantwoordelijkheid van mensen weer centraal stellen. Dat betoogde premier Jan Peter Balkenende zaterdagavond bij de landelijke herdenkingsbijeenkomst van de vijfhonderdste geboortedag van kerkhervormer Johannes Calvijn.

Volgens de minister-president hebben mensen in het denken van Calvijn een grote persoonlijke verantwoordelijkheid voor de keuzes die ze maken en de morele plicht die keuzevrijheid te gebruiken om het goede te doen. In de afgelopen decennia is die verantwoordelijkheid echter op veel plaatsen verdwenen. Balkenende noemde als voorbeeld de „doorgeschoten verzorgingsstaat” van de jaren zeventig van de vorige eeuw en het „heilig geloof in de markt” uit de jaren tachtig en negentig „dat tot de excessen heeft geleid waar we nu de wrange vruchten van plukken”.

Het verantwoordelijkheidsbegrip van Calvijn kan helpen de balans te hervinden, stelde de premier. Verantwoordelijk gedrag leidt volgens hem tot meer onderlinge betrokkenheid en respect en is de basis van een samenleving die sterk genoeg is om „iedereen te laten delen in welvaart en welzijn”, zei hij in de Grote Kerk in Dordrecht. Volgens Balkenende was Calvijn, die op 10 juli 1509 in de Franse stad Navon werd geboren. niet alleen een kerkhervormer, maar ook een maatschappijhervormer.

De premier is blij verrast door de vele aandacht die Calvijn dit jaar krijgt. „In het huis waarin ik opgroeide, stonden Calvijns Institutie, de Statenbijbel en de Heidelbergse Catechismus broederlijk naast elkaar in de kast - en werden daar ook regelmatig uitgehaald. Het gereformeerde geloof van mijn jeugd is en blijft voor mij een inspiratiebron en een anker in moeilijke tijden. Dus ja, ik durf mijzelf 'calvinist' te noemen.”

In de afgelopen crisismaanden heeft Balkenende zich ook laten inspireren door de morele economische lessen van Calvijn. „Géén focus op korte termijnwinsten, niet jezelf verrijken ten koste van anderen en als een goed rentmeester werken voor volgende generaties.” Matigheid, een hoog arbeidsethos en een 'dienende verantwoordelijkheid' voor de ander zijn volgens de premier calvinistische waarden die actueler zijn dan ooit.

De herdenkingsbijeenkomst was het hoogtepunt van het Calvijnjaar, dat met tal van activiteiten gepaard gaat. „Voor de liefhebbers is er Calvijnwijn, Calvijnpepermunt, Calvijnbonbons en, zeer belangrijk, Calvijnjenever - vier eerste levensbehoeften voor de ware calvinist”, aldus Balkenende.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten