zondag 5 juli 2009

De rol van de media

verbijsterd zat ik te lezen op het Poz and Proud blog, hoe sommige media met het gemoed van mensen kunnen omgaan. Ik quote

Update: Griep- en hiv-virus kunnen zich niet met elkaar vermengen
In een aantal media heeft het nieuws gestaan dat volgens de WHO er het gevaar bestaat dat het het hiv-virus en het griepvirus met elkaar kunnen vermengen. Zo schreef het ANP: “De WHO vreest voor samensmelting van het Mexicaanse griepvirus en het hiv-virus. Dat zou kunnen leiden tot een geheel nieuw virus, dat moeilijk of niet te bestrijden is.”
Dit heeft de WHO niet gesteld. De WHO stelt: ” Although there are inadequate data to predict the impact of possible human influenza pandemic on HIV-affected populations, interactions between HIV/AIDS and A(H1N1) influenza could be significant.”

Onder deze interactie wordt verstaan dat hiv-infectie het beloop van de griep-infectie zou kunnen veranderen (bij voorbeeld een groter risico voor complicaties van griep: zie boven).
Als het griep- het hiv-virus zouden kunnen samensmelten dan zou dat al veel eerder gebeurd kunnen zijn. Daar is geen nieuwe griep-stam voor nodig.

Het hiv-virus en het infuenza-virus zijn totaal verschillende virusen, die zich bovendien in andere cellen vermenigvuldigen. De kans dat het griep- en hiv-virus zouden samensmelten is even groot als de kans dat een paard en een koe en vruchtbare nakomeling zouden krijgen.
Het misverstand wordt in leven gehouden door flodderjournalistiek van de kwalijkste soort.

Unquote

Hoe haal je het in je hoofd om zo iets neer te schrijven als je niet verdomd zeker bent van je zaak! Suggereren dat het hiv en het airborn virus met elkaar zouden kunnen versmelten. Hoe zo paniek zaaien? Flodderjounalistiek van het kwalijkste soort is een goeie omschrijving, alhoewel dat wat mij betreft een understatement is.

En dat terwijl er in elk denkbaar opzicht, óók het seksuele, tegenwoordig goed met hiv te leven valt. Als ik nog aan gisterenavond denk, aan een avondje Antwerpen, krijg ik nog steeds de big smile niet van mijn smoel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten