zaterdag 19 maart 2011

hoop


Het duurde lang, maar het offensief van de wereld tegen Libië is begonnen. Franse en Amerikaanse luchtmacht hebben militaire doelen gebombardeerd die het de rebellen mogelijk moet maken zich te handhaven en herpakken. Dat zal alleen door de lucht trouwens niet kunnen. Maar het was een noodzakelijk begin. Wrang is, dat pro Khadaffi burgers als schild worden gebruikt rondom die militaire doelen, waardoor het waarschijnlijk is dat er doden zullen vallen onder burgers. Een laffe daad van Khadaffi, maar ja: in liefde en oorlog is alles veroorloofd zeggen ze, en opgeven staat niet in het woordenboek van Khadaffi. In Yemen loopt de situatie ook helemaal uit de hand. Vele andere naties waaronder Italië, Spanje, Noorwegen, België, en UK en mogelijk ook Nederland bereiden zich voor of zijn al begonnen aktief mee te helpen met de uitvoering van de resolutie, waarvoor Frankrijk de leiding op zich genomen heeft. Ook minstens twee arabische landen zijn ingeschakeld, al hebben die de handen vol aan zichzelf. Hopelijk wordt dit geen langslepende toestand, maar slaagt men er in de burgers van Libië hun land snel terug te geven. Vanavond waren al vele militaire doelen uitgeschakeld. De rebellen hebben per ongeluk een straaljager uit de lucht geschoten die door henzelf werd gebruikt. Dit dreigt een langlopend conflict te worden in Libie, doordat de implementatie van de VN resolutie eigenlijk te laat is gekomen, en doordat de aanhang van Khadaffi met name in het Westen nog steeds ongekend hoog is gebleven. Psychologische oorlogsvoering is in volle gang. Laten we hopen dat er een snelle doorbraak komt waardoor de Libiers Libie weer zelf kunnen gaan besturen.

De bloeding is gestopt, ik heb maar even een pauze ingelast in het inbrengen van de creme. Vanmorgen mijn inkomensverzekeringspolis gevonden, zodat ik maandag waarschijnlijk kan beginnen me voor te bereiden op de verkoop van mijn huis, wetend waar ik aan toe zal zijn.

Japan lijkt er in te slagen om de kernreaktoren min of meer weer in controle te krijgen. Intussen is het wel de grootste ramp ooit in Japan sinds de tweede wereldoorlog. vijfhonderdduizend mensen zijn dakloos, 11.000 vermist, meer dan 5000 doden.

Ik heb nog nooit zoveel nieuws te verwerken gekregen dan nu. Er gebeurt heel veel tegelijk en door de moderne media gaat de informatiestroom razend snel. De drama's zijn groot, maar er is weer wat hoop, al wordt er vannacht een springvloed verwacht op de kust van Japan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten