woensdag 19 januari 2011
IGZ in de fout
Bij 's-Heerenloo wordt een incident openbaar waarin blijkt dat een 18 jarige jongen, Brandon, zichzelf aan de lijn moet zetten als er bezoek komt op zijn kamer. De jongen is al 3 jaar niet meer buiten geweest, zijn kamer heeft veel weg van een isoleercel in een gevangenis. De IGZ maakte de precieze situatie over de gezondheidssituatie van de jongen bekend in de pers, om de gang van zaken te verdedigen. Onaanvaardbaar, vind ik, en iets waar krachtig tegen geageerd dient te worden. Het kan en mag niet zo zijn dat er medische gegevens publiekelijk over wie dan ook bekend worden gemaakt. Dat kan en mag niet. Of het ministerie van volksgezondheid nu wel of niet gelijk heeft in de stelling dat dit de enige manier zou zijn om met een mens als Brandon om te kunnen gaan doet er eigenlijk niet toe. Feit is dat hij niet alleen onmenselijk wordt behandeld, maar dat er bovendien uiterst onzorgvuldig met de noodzakelijk discretie omtrent de geestelijke gezondheidssituatie is omgegaan. Als je medische dossiers wilt gaan aanleggen die op verschillende niveau's, en alleen indien dat voor behandelend artsen nodig is, alleen bij die artsen toegankelijk mag zijn, en nog vóór die digitale dossiers worden ingevoerd en toegepast, dat heeft wat mij betreft die discretie en de bij het beroep horende Wet Bescherming Persoonsgegevens onmogelijk gemaakt. Het gaat gewoon niemand, maar dan ook niemand, anders dan de behandelaars wat aan. Als dat niet gegarandeerd wordt wil ik ook niet dat mijn medische dossier ter beschikking komt bij wie dan ook, anders dan als ik daar eerst uitdrukkelijk in voorkomende specifieke gevallen toestemming voor heb verleend, het dossier heb mogen inzien en onaanvaardbare passages heb kunnen laten verwijderen.
Wat mij betreft is het IGZ hier ver buiten haar boekje gegaan, en heeft het hele stelsel m.b.t. digitale dossier uitwisseling gediskwalificeerd. De overheid kan wat mij betreft dan ook niets anders doen, dan onmiddellijk de jongen een betere behandeling bieden èn de handelwijze van het IGZ ten strengste veroordelen om de schade beperkt te houden. Schande!
Pikant detail is nog dat een van de medewerkers van s'Heerenloo mogelijk een ontslag boven het hoofd hangt - bleek tijdens een uitzending van Paul en Witteman vandaag - toen zij de weigerde verder verantwoording te nemen m.b.t. Brandon's kwaliteit van leven. Zij wordt nog liever ontslagen, dan op deze manier te moeten doorwerken voor 's-Heerenloo. Maakt dat haar incompetent? Of gewoon een mensenmens!
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten