maandag 12 april 2010

Nu Balkenellende nog

Wanneer krijgt die arrogante bal nu eindelijk eens een flinke schop onder zijn reet?

Quote volkskrant:

DEN HAAG - Minister-president Balkenende heeft zich de woede van de Eerste Kamer op de hals gehaald. Senaatsvoorzitter René van der Linden vindt dat zijn Kamer door de premier is geschoffeerd, omdat hij vorige week slechts één pakket kreeg met de ambtelijke heroverwegingsrapporten over miljardenbezuinigingen.

Kamervoorzitter fluit Balkenende terug
Pas na ‘krachtig aandringen’ van de griffie van de Eerste Kamer werden er die dag tien extra pakketten beschikbaar gesteld – een voor iedere fractievoorzitter. In een brief aan Balkenende schrijft Van der Linden dat hij ‘verbaasd’ is dat de ‘voor het politieke debat in ons land zeer belangrijke rapporten niet direct beschikbaar waren voor alle leden van de Eerste Kamer der Staten-Generaal’.

Breed verspreid
Dat de rapporten onder de pers ‘breed verspreid zijn’ stak Van der Linden – een partijgenoot van Balkenende – des te meer. ‘Ik acht het onjuist dat de media bij het verschijnen van de heroverwegingsrapporten van regeringszijde beter bediend zijn dan het democratisch gekozen parlement.’ Hij eindigt zijn brief met het verzoek ‘een herhaling van een dergelijke gang van zaken te voorkomen’.

De fracties in de Tweede Kamer kregen vorige week wel pakketten met heroverwegingsrapporten – maximaal vijf per partij. De Tweede Kamer had vooraf uitgebreid contact over de logistiek met het ministerie van Financiën, dat de stukken liet maken. Overigens was er weinig tijd voor de productie, omdat de rapporten door de vervroegde verkiezingen een maand eerder werden opgeleverd.

Vaker irritatie
Balkenende wekt de laatste tijd vaker irritatie op bij de parlementen. Zo zinde het Gerdi Verbeet, de voorzitter van de Tweede Kamer, allerminst dat hij na de val van zijn vierde kabinet de fractievoorzitters van de Tweede Kamer op het Catshuis uitnodigde om te praten over ‘de ontstane situatie’. De premier polste toen welke onderwerpen eventueel nog behandeld zouden kunnen worden.

Balkenende wilde door met de crisis- en herstelwet, waarmee een aantal infrastructurele projecten versneld uitgevoerd kan worden. Verbeet tikte hem in een brief op de vingers. ‘Ik wil u erop wijzen dat het gebruikelijk is dat de Tweede Kamer – die immers zelf haar agenda bepaalt – zelfstandig een verkenning uitvoert naar de controversiële onderwerpen.’

Geen opmerkingen:

Een reactie posten