dinsdag 13 april 2010

Natuurlijk...over stigmatisering gesproken


Zo langzamerhand zakt mijn broek af van de kerk, de Paus en de hele santekraam. Dit zegt het Vaticaan nu: het is allemaal de schuld van de homo's. Gelukkig zijn er ook nog invloedrijke kerkelijke leiders die zich genuanceerder uitlaten, zoals Bär. Maar goed, het Vaticaan schudt op zijn grondvesten, achter de schermen is heel wat meer loos dan dat men naar buiten toe wil doen vermoeden. Afschaffen dat celibaat. Waar ergens in de schriften staat dat God wil dat priesters het celibaat beoefenen? Ooit heeft andere idioot die regel bedacht, in de grijze oudheid. Het wordt hoog tijd dat die nu eindelijk eens overboord wordt gegooid. Uit de gaykrant van vandaag:

UPDATE - Volgens de tweede man van het Vaticaan, kardinaal Bertone (foto), is niet het celibaat de oorzaak van de seksschandalen in zijn kerk. Ze zijn het gevolg van priesters met homoseksuele gevoelens.


Bertone zei dat op een persconferentie. De kardinaal is verantwoordelijk voor het buitenlands beleid van de paus. Hij zei dat door psychologen en psychiaters zou zijn aangetoond dat er geen verband is tussen celibaat en pedofilie, wel tussen homoseksualiteit en pedofilie. “Daar ligt het probleem”, aldus Tarcisio Bertone.


Eerder legde Angelo Sodano, de decaan van het College van Kardinalen, de schuld van de berichten in de media bij homo’s. Hij noemde de media-aandacht ‘een wraakactie van homo-activisten’.


Sodano: “Ze zijn er op uit de kerkvorst te beschadigen wegens diens stellingname tegen trouwrechten voor paren van gelijk geslacht.”

Anoine Bodar was niet voor een reactie bereikbaar.

Een oud-bisschop van het Italiaanse bisdom Grosseto doet ook een duit in het zakje. Hij gelooft dat alle meldingen een ‘zionistische aanval zijn’. Hij baseert zijn oordeel op het feit dat ‘de aanval zo gestructureerd verloopt. Volgens hem zijn de ‘rooms-katholieke kerk en de joodse synagoge natuurlijke vijanden

en:

Oud-bisschop Philippe Bär keert zich tegen de verplichte seksuele onthouding van geestelijke leidslieden in de rooms-katholieke kerk. “Het is de hoogste tijd dat er wordt gesproken over het verplichte priestercelibaat. Dat moet ter discussie komen.”

De oud-bisschop van Rotterdam (1983-'93) zegt dat deze week in weekblad De Groene Amsterdammer. Met enkele andere verontruste katholieken spreekt hij zijn zorg uit dat de katholieke kerk van volkskerk degradeert tot een sekte. Zij herkennen die tendens tot sektarisme in de reactie van de kerkleiding op de berichten over seksueel misbruik op katholieke internaten.

Filosoof Theo W. de Wit acht de verkrampte omgang van de kerkleiding met seksualiteit symbolisch voor de gebrekkige ontvankelijkheid voor de moderniteit. Bär is het daarmee eens: “We moeten helder zijn in het onderscheid. Seks vóór het huwelijk is iets anders dan seks buiten het huwelijk, een afwijkende seksuele geaardheid is iets anders dan losbandigheid, homoseksualiteit is iets anders dan pedofilie.”

Volgens Bär is deze discussie in de katholieke kerk nooit op gang gekomen doordat zij is tegengehouden. “De curie heeft op alles een taboe gelegd, altijd met het argument dat de heilige vader anders bedroefd zou zijn. Daar betalen wij nu de hoge rekening van al die schandalen voor.”

Bär en De Wit spreken hun spijt uit over de houding van de kerkleiding tegenover seks. Volgens hen wordt al het waardevolle dat de katholieke kerk over de seksuele moraal te zeggen kan hebben, aan het zicht onttrokken doordat zij alleen nog in geboden en verboden over seks spreekt.

“Door dat legalisme associëren mensen de kerk met de opgeheven vinger, met het condoomverbod, waarover 98 procent de schouders ophaalt”, zegt De Wit in De Groene Amsterdammer.

Bär: “Er is behoefte aan een ander verhaal over lichamelijkheid, met die seksuele outburst van nu. Of je nu kaas koopt of een auto, altijd staat er een blote juffrouw bij. Dat heeft de mensen geen geluk gebracht. Maar helaas, de leiding van de kerk trekt in haar verhaal over seks muren op waar mensen nauwelijks nog overheen kunnen kijken.”

Geen opmerkingen:

Een reactie posten