maandag 5 april 2010

De Kerk in Crisis

Er is geen krant die ik heb kunnen vinden deze morgen die niet met messcherpe kritiek komt over het stilzwijgen van de Kerk met betrekking tot de grootschalige misbruik die heeft plaatsgevonden. Schande die opmerking "Wir haben es nicht gewusst". Er zijn vele geestelijken die openlijk toegeven het wèl te hebben geweten.
Schande de kritiek "geroddel" te noemen. Daar is net zomin sprake van als bij de Holocaust ten tijde van het antisemitismische regime van Hitler. Schande ook dat de Kerk de rol van martelaar speelt, en de seksuele revolutie van de jaren zestig van de vorige eeuw de schuld geeft van de uitwassen. Schande, Schande, Schande!!!
Hardop worden nu vragen gesteld of de Paus nog kan worden gehandhaafd. Het moge waar zijn dat de Kardinalen de gelederen strikt gesloten houden en een cordon van veiligheid om de Paus opwerpen, maar zolang deze zich blijft beroepen op onschendbaarheid als zijnde staatshoofd is zijn geloofwaardigheid naar het rijk der fabelen verwezen. Die van de Paus in het bijzonder en die van de Rooms Katholieke Kerk in het algemeen. Een mooie kans voor de kerk om schoon schip te maken en zich waard te tonen, een rol te spelen ook in dit nieuwe derde millennium. Het laatste woord is hierover nog niet gesproken, wat ik je brom. Al helemaal niet, omdat de Kerk keer op keer toont wereldvreemd, dwalende en hypocriet te zijn en niet uit op het helpen bouwen aan een betere wereld, maar aan het handhaven van- en veilig stellen van haar macht. Macht is altijd iets dat je wordt gegeven, moet de Kerk wel realiseren, maar zal vroeger of laten worden teruggehaald als deze vals wordt gebruikt. De Weldenkende Wereld is Woedend. En terecht.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten