dinsdag 1 december 2009

Ramses Shaffy overleden

Dat je, ook met een minder gezonde levensstijl behoorlijke leeftijd kunt halen, bewijst iemand die ik zeer hoog heb zitten. Ramses Shaffy. Hij overleed vandaag op 76 jarige leeftijd en heeft prachtige chansons gebracht, zoals Pastorale met Liesbeth List. Een man die dicht bij zichzelf bleef, hoewel er altijd een onrust in hem was. Een onrust die bij hem hoorde als zand bij het strand, een onrust die er altijd was, als opstuivend zand in de duinen, vol overgave liefhebbend wat hij wèl had maar óók in vrede levend met wat hij níet bezat. Een man met diepe emoties, die de wereld om zich heen in elke vezel voelde en de schoonheid van de simpelste dingen zag. Een levensgenieten en een melancholisch mens in één, een melancholie die zo mooi samenging met het timbre in zijn warme stem.

De slokdarmkanker, met een grote mate van waarschijnlijkheid het gevolg van langdurig overmatig alcohol gebruik, heeft hem dan wel klein gekregen, maar wát een man was het. Ik heb hem een jaar of drie terug een keer op Amsterdam Diner in de Heineken Music Hall bij de Arena zien optreden in een Aids Benefiet concert. Hij moest het podium opgetakeld worden omdat hij er niet op eigen kracht kon komen. Zingen kon hij eigenlijk nauwelijks meer. Hij vertelde méér dan hij zong dat het stil was in Amsterdam, zichzelf begeleidend op de vleugel.

Maar het maakte diepe indruk op me. Wat een man! Fantastisch. Denkend aan hem lach, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder ik. En luisterend naar zijn muziek, word ik daar weer even in gesterkt.

Vandaag is ook Wereld Aids Dag. Ik ben niet naar het congres gegaan, maar heb de feestelijke opening van een door jongeren uit te voeren project onder de vlag van Humanitas bijgewoond. De bus, met de kreet Positive Vibrations, gaat op tour langs scholen en daar laagdrempelig uitleg geven over safer sex en het feit, dat het aantal jongeren met hiv en aids in Rotterdam drastisch gestegen is. De consulente van het EMC wist te melden dat er dit jaar 200 nieuwe hiv patienten in behandeling genomen zijn, waarvan 60 jonger dan 30, en de laatste paar weken 10 jonger dan 20.
Er valt nog wel wat te doen qua voorlichting, en gek genoeg staan vooral de VMBO scholen in Rotterdam niet open voor het geven van goede, op de doelgroep afgestemde voorlichting. Wat dat betreft worden er veel kansen gemist om jongeren soa- en hiv vrij te houden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten