dinsdag 1 juni 2010

Wéér rook boven het Vaticaan, en wéér geen witte


Of er ook vuur is? Veelzeggend is het wel. Volkskrant vandaag:

Italië onderzoekt witwaspraktijken Vaticaan
Van onze redactie op 01 juni '10, 13:56, bijgewerkt 01 juni '10, 16:42

Een kruis op het Sint-Pietersplein in Vaticaanstad. (AFP)

VATICAANSTAD - Het Openbaar Ministerie in Italië onderzoekt de mogelijke betrokkenheid van de bank van het Vaticaan bij witwaspraktijken.

Dat meldt de Italiaanse krant La Repubblica dinsdag. Het onderzoek van de aanklagers zou zich naast de Vaticaanse bank IOR (Istituto per le Opere di Religione, oftewel Instituut voor Religieuze Werken) richten op tien Italiaanse banken, zoals Intesa San Paolo en Unicredit. Die worden er van verdacht het IOR als dekmantel te gebruiken om illegale deals te verbergen, zoals fraude en belastingontduiking. Met de fraude zou een bedrag gemoeid zijn van rond de 180 miljoen euro, aldus de krant.

Strop
Het is niet de eerste keer dat het IOR in opspraak is geraakt. In 1982 werd de bank in verband gebracht met het faillissement van de frauduleuze Banco Ambrosiano, die banden zou hebben gehad met de mafia. De baas van de Banco Ambrosiano, Roberto Calvi, werd in dat jaar dood in een strop aan een brug in Londen aangetroffen.

Het IOR (Instituut voor Religieuze Werken) raakte eerder al in opspraak. In 1982 werd de bank in verband gebracht met het faillissement van de frauduleuze Banco Ambrosiano, die banden zou hebben gehad met de mafia. De baas van de Banco Ambrosiano, Roberto Calvi, werd in dat jaar dood in een strop aan een brug in Londen aangetroffen.

Lijfwacht
Het IOR werd toen geleid door de Amerikaanse aartsbisschop Paul Marcinkus, die daarvoor een soort inofficiële lijfwacht van paus Paulus VI was. Vanwege zijn rijzige en gespierde gestalte was zijn bijnaam De Gorilla. Door de affaire zou Marcinkus een benoeming tot kardinaal zijn misgelopen. Hij bleef aan tot 1989 en keerde een jaar later terug naar de Verenigde Staten. Marcinkus stierf in 2006 op 84-jarige leeftijd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten