woensdag 3 augustus 2011

poz and proud 1e lustrum - bij de gay parade


Uit de Gaykrant

Poz&Proud, de sectie voor homomannen met hiv van de Hiv Vereniging Nederland, bestaat dit jaar vijf jaar en viert dit onder andere op 6 augustus door deel te nemen aan de botenparade tijdens Gay Pride in Amsterdam. Een unicum in de zestien jaar dat de optocht wordt gehouden: homomannen met hiv laten zich zien, in al hun verscheidenheid.

Het is dertig jaar geleden dat het eerste aidsslachtoffer viel. In die tijd is er veel ten goede veranderd: dankzij de effectieve behandeling tegen hiv leven mensen met hiv nu veel langer en is hun kwaliteit van leven in veel gevallen toegenomen.

Sommige zaken zijn echter niet of nauwelijks veranderd. Zo zijn de angst voor hiv, de onwetendheid, de vooroordelen en het stigma dat met ermee gepaard gaat nog net zo vasthoudend als in het verleden. Met alle gevolgen van dien: een groot deel van de homomannen durft zich niet te laten testen op hiv uit angst om hiv-positief te zijn; homomannen met hiv worden vaak nog afgewezen voor seks of een relatie; en veel mannen die hebben gehoord dat ze hiv hebben durven of kunnen hierover niet open te zijn naar familie, vrienden, collega’s en werkgever.

Poz&Proud vindt dat het tijd is dat homomannen met hiv laten zien dat hiv niet het einde betekent. Integendeel: een leven met hiv kan een trots leven zijn, zonder schaamte, zonder schuldgevoel. Door deel te nemen aan de botenparade maakt Poz&Proud zichtbaar dat hiv onlosmakelijk deel is van de homogemeenschap en wil hiermee een stap vooruit zetten in de emancipatie van mensen met hiv en homomannen met hiv in het bijzonder.

5 jaar terug was ik een van me mede-oprichters van deze groep homomannen met hiv. Het gaat langzaam, maar we maken progressie. Op de eerste gay parade in Amsterdam kon het eenvoudig niet bestaan dat hiv positieven alszodanig mee zouden varen in de parade. Nu wel. Sluit hiv uit, niet de mensen die het hebben, is het motto. Een andere groep van poz and proud houdt zich bezig met de test-and-tell boodschap. Laat je testen op SOA, en start behandeling tijdig, dat voorkomt veel ellende! Bovendien kun je denk ik zeggen dat de kloof in de gay wereld tussen hiv positief en hiv negatief aan het dichten is. Onwetendheid stimuleert stigma. Er is veel media aandacht en ook preventie staat open voor het optimaal informeren van de risicogroepen. Ook dat neemt stigma weg.

We zijn er nog lang niet. Ik heb afgehaakt bij Poz and Proud vanwege teveel privé sores. Maar dat Poz and Proud een belangrijke en serieus genomen gesprekspartner is bij behandelaars, preventie en achterban is duidelijk.
e

Geen opmerkingen:

Een reactie posten